Pieprz biały

Pieprz w naszych kuchniach jest przyprawą wręcz pospolitą, jednak najczęściej korzystamy z jego czarnej odmiany. Tymczasem istnieje kilka jego odmian, po które warto sięgać – nasza hurtownia przypraw dostarcza m.in. pieprz biały do kontrahentów z kraju i zagranicy. Czym różni się pieprz biały od czarnego i do czego go stosować? Właściwie z powodzeniem możemy pieprzem białym po prostu zastępować czarny, ponieważ smakuje on podobnie, choć jest delikatniejszy w smaku i nie taki ostry, za to bardziej aromatyczny. Uzyskiwany jest z tej samej rośliny, co pieprz czarny, jednak w przeciwieństwie do pieprzu czarnego, do uzyskania pieprzu białego zrywa się dopiero dojrzałe owoce, które potem są moczone w wodzie, a następnie suszone. Białym pieprzem najlepiej jest doprawiać potrawy dopiero pod koniec gotowania, wtedy uzyskamy najlepsze efekty smakowe. Chociaż możemy używać go jako zamiennik pieprzu czarnego, warto spróbować tej przyprawy w barszczu białym lub z kurkami przyrządzonymi w śmietanie. Pieprz biały doskonale wzbogaca smak potraw z ziemniaków, dlatego też warto przyprawić nim puree lub placki ziemniaczane. Z mięs, najlepiej komponuje się z drobiem oraz rybami, a oprócz tego wzbogaci smak każdej sałatki warzywnej oraz wielu sosów. Pieprz biały warto spożywać nie tylko dlatego, że jest to dobra przyprawa, ale także ze względu na jego cenne dla naszego zdrowia właściwości. Dodatek pieprzu do potraw wspomaga nasze trawienie i pomoże zwalczyć zgagę. Ponadto pieprz zawiera również składniki mineralne oraz błonnik, a do ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm nie trzeba nikogo przekonywać.

Interesuje Cię ten produkt?

Wypełnij formularz, skontaktujemy się w najbliższym możliwym terminie

    Odkryj smaki z Rolmex / jakość, którą możesz poczuć i posmakować

    Odkryj smaki z Rolmex / jakość, którą możesz poczuć i posmakować