Przyprawy stanowią od wieków nieodłączny element kuchni na całym świecie. Nie tylko nadają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, ale również mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Właśnie z tego powodu warto dodawać je do zup, mięs, deserów czy sosów. Jakie są najzdrowsze przyprawy, które zawsze warto mieć pod ręką? Jakie korzyści zdrowotne niosą ze sobą i na co koniecznie zwrócić uwagę przy ich wyborze? Sprawdź koniecznie szczegóły, aby poznać ich prozdrowotny charakter.
Zalety stosowania przypraw w kuchni – jakie są najzdrowsze?
Trudno chyba wyobrazić sobie, aby w naszej kuchni zabrakło przypraw. To najpopularniejszy dodatek używany zarówno do dań głównych, przekąsek, jak również deserów. Istnieje wiele powodów, dla których warto wprowadzić je do swojej diety. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata, o których warto pamiętać podczas naszych codziennych zmagań kulinarnych.
Oregano – to przyprawa, która z całą pewnością znana jest każdemu miłośnikowi kuchni śródziemnomorskiej. Stanowi idealny dodatek do pizzy, makaronów, sałatek czy różnych sosów. Warto też wiedzieć, że zawiera między innymi witaminy A, C, E, K, jak też potas czy cynk. Ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. a dodatkowo łagodzi wzdęcia oraz niestrawność. To jednak nie jedyne właściwości tej przyprawy. Oregano jest pomocne w walce z infekcjami, ponieważ zawarty w nim olejek eteryczny działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.
Kurkuma – to przypraw kojarząca nam się głównie z kuchnią indyjską. Wyróżnia się żółto-pomarańczową barwą, a także nieco pikantnym smakiem. Od razu należy podkreślić, że od wieków była wykorzystywana w naturalnej medycynie arabskiej, chińskiej oraz hinduskiej. Ta przyprawa również wspomaga trawienie. Będzie niezastąpiona w walce z grzybami, wirusami i bakteriami, ponieważ działa przeciwzapalnie. Wzmacnia nasz organizm, a do tego obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Cynamon – to kolejna przyprawa, jaką warto mieć na uwadze. Kojarzy nam się głównie z ciastami i różnymi deserami, a w okresie świątecznym jego zapach wypełnia cały dom. Zawarto w nim aldehyd cynamonowy opóźnia chorobę Alzheimera i wykazuje właściwości antynowotworowe. Co jeszcze zawdzięczamy cynamonowi? Pamiętajmy o tym, że pomaga w problemach z trawieniem, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Imbir – to kolejny przykład przyprawy, która od tysięcy lat wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Będzie przydatny w walce z przeziębieniem i infekcjami. Wspomaga trawienie, pomaga walczyć z niestrawnością, jednak powinny go unikać osoby z refluksem oraz chorobami żołądka.
Goździki – idealny dodatek do zimowych napojów i nie tylko. Znany od wieków i niezwykle popularny już od starożytności. Zawarty w nich eugenol to silny przeciwutleniacz. Pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, który odpowiada za szybsze starzenie się organizmu oraz rozwój wielu chorób przewlekłych. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Idealnie sprawdza się w okresie przeziębienia i grypy.
Pieprz czarny – zawarta w nim piperyna odpowiedzialna jest za ostry smak oraz aromat. Oprócz tego wspomaga redukcję masy ciała – wpływa na proces lipozy (utlenianie tkanki tłuszczowej). Wspomaga trawienie i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Pomaga też narządom układu pokarmowego we wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia.
Czosnek – to przyprawa, którą chyba każdy posiada w swojej kuchni. Wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Pomaga świetnie w walce z przeziębieniem i grypą. Wszystko to za sprawą zawartej w nim substancji, jaką jest allicyna, która działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek często stosowany jest także jako środek wzmacniający odporność.
Jak widać, przyprawy to nie tylko sposób na urozmaicenie smaku potraw, ale również naturalne wsparcie dla naszego zdrowia. Stosowanie ich w codziennej diecie może poprawić trawienie, wspomóc odporność i dostarczyć cennych antyoksydantów. Warto inwestować w produkty wysokiej jakości, aby w pełni korzystać z ich właściwości. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z przyprawami, czy jesteś doświadczonym kucharzem, pamiętaj, że każda szczypta zdrowia na talerzu ma znaczenie.