Barszcz czerwony to zupa, która w wigilijny wieczór gości na każdym polskim stole. Najczęściej spożywamy go z uszkami, pierogami lub krokietem. Wiele osób upodobało go sobie jednak do tego stopnia, że nie potrzebuje specjalnej okazji, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem, którego podstawę stanowi zakwas z buraków, bulion, a także kompozycja odpowiednio dobranych przypraw.
Dowiedz się, czym zatem doprawić wigilijny barszcz czerwony (i nie tylko), aby był aromatyczny, wyrazisty oraz lekko pikantny. Sprawdź też, jak kompozycja przypraw wpływa na walory smakowe zupy.
Barszcz czerwony – tradycyjna zupa kuchni polskiej
Barszcz czerwony stanowi chyba jeden z najpopularniejszych przykładów dań, jakie goszczą na naszych stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Podstawę do jego przygotowania stanowią zakwas buraczany, bulion, buraki ćwikłowe oraz przyprawy, które odpowiadają między innymi za pikantność. Smak wigilijnego barszczu najlepiej uzupełniają pierogi z suszonymi grzybami, a na co dzień smak zupy idealnie pasuje do takich dań jak paszteciki czy krokiety. To potrawa znana chyba każdemu, dlatego wiele osób decyduje się przygotować na specjalną okazję własny zakwas, aby uzyskać jeszcze lepszą kwasowość i bardziej intensywny smak.
Czym doprawić barszcz czerwony?
Jeżeli zależy nam na tym, by barszcz czerwony na wigilię i nie tylko smakował zawsze idealnie, niezbędne nam będą odpowiednie przyprawy. Wśród najpopularniejszych przyprawy, które należy dodać do wspomnianej zupy, wskazać należy przede wszystkim:
- liść laurowy i ziele angielskie;
- majeranek;
- czosnek;
- pieprz czarny oraz sól.
W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku, część osób do wspomnianej potrawy dodaje także kilka kropel soku z cytryny, ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy oraz lubczyk. Dzięki temu smak barszczu będzie naprawdę wyjątkowy, idealnie kwaśny, o adekwatnym kolorze i wyrazistym aromacie. Dla uzyskania wyraźniejszego smaku, czasami można dodać odrobinę startego jabłka. Na koniec warto pamiętać, że to, jak przyprawimy barszcz wigilijny zależeć będzie oczywiście w dużej mierze od naszych indywidualnych preferencji. Jeżeli decydujemy się przygotowywać zupę z własnego zakwasu, niezwykle ważne jest też to, aby zrobić go odpowiednio wcześnie.
Przyprawy do barszczu czerwonego i dań z buraków: podsumowanie
Czerwony barszcz to tradycyjna polska zupa, która podawana jest w czasie świąt i nie tylko. Stanowi świetny dodatek do takich dań jak paszteciki, krokiety oraz pierogi i uszka. Aby uzyskać jego kwaśny smak i aromat, niezbędne będę odpowiednie przyprawy, między innymi ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy, jakie dodawane są w trakcie gotowania do wywaru z buraczków i bulionu.
W licznych przepisać znajdziemy z pewnością wiele różnych wariacji na temat barszczu czerwonego. Warto mieć na uwadze to, że kompozycja przypraw, zakwas i dodatki powinny zaleźć przede wszystkim od naszych preferencji smakowych.