Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

28 marca, 2024

Bigos to potrawa, która gości na naszych stołach przede wszystkim w czasie świąt, a także wielu ważnych uroczystości rodzinnych. Jego podstawowymi składnikami są kiszona kapusta oraz mięso, jednak aby smakował naprawdę wyjątkowo, niezbędne będą także odpowiednie przyprawy. To właśnie dzięki nim danie nabierze niepowtarzalnego smaku oraz aromatu.

Jakie zatem przyprawy dodajemy do bigosu? Jaka jest ich rola w tym niezwykle popularnym oraz lubianym daniu kuchni polskiej? Czego absolutnie należy się wystrzegać, aby nie zepsuć jego smaku? O tym wszystkim piszemy poniżej.

Przyprawy do bigosu – o czym trzeba pamiętać?

Starannie dobrane przyprawy mogą zadecydować o końcowym smaku niemal każdego dania. Nie inaczej jest oczywiście z bigosem. Ważne jest zatem nie tylko to, jakie przyprawy dodajemy, ale także to, w jakich ilościach. Pierwsza przyprawa do bigosu, jaką należy wymienić, to oczywiście sól. Zbyt duża ilość może zepsuć smak potrawy, dlatego zanim dodamy sól do dania, należy wziąć pod uwagę to, że znajduje się już ona w mięsie czy wędlinach. Jeżeli nie mamy pewności, ile soli należy dodać do bigosu, to najlepszym sposobem jest stopniowe dodawanie jej do garnka z kapustą i mięsem, a następnie regularne kontrolowanie smaku. Dzięki temu mamy pewność, że nasz bigos nie zostanie przesolony.

Jeżeli chodzi o to, jakie jeszcze przyprawy do bigosu są odpowiednie, to zależy to w dużej mierze od naszych indywidualnych preferencji. Z pewnością bardzo często wykorzystywane są przykładowo:

  • pieprz czarny – to właśnie on sprawia, że bigos nabiera subtelnej pikanterii, która doskonale komponuje się z aromatem mięsa; doskonale rozgrzewa i wspomaga przemianę materii, dlatego będzie idealną przyprawą do bigosu, jaki serwujemy naszym bliski z okazji Bożego Narodzenia;
  • liść laurowy jest kolejną przyprawą, jaką dodajmy nie tylko do bigosu, ale także wielu innych popularnych na naszych stołach potraw. Ziołowy smak sprawi oraz zapach sprawią, że bigos nie tylko nabierze wspaniałego smaku, ale także zapachu, który wypełni szybką całą kuchnię.
  • ziele angielskie – jego korzenny smak to rewelacyjne uzupełnienie mięsa oraz kiszonej kapusty. Musimy też pamiętać, że podobnie jak pieprz, ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny.
  • goździki są przyprawą, która gości u nas przede wszystkim w okresie świątecznym. Dodajemy je nie tylko do dań, ale także gorących napojów. Korzenny smak oraz niezwykły aromat z całą pewnością dopełnią nasze popisowe danie i sprawią, że bigos będzie wyjątkowo smaczny.
  • papryka czerwona słodka – warto dodać ją do bigosu, jeżeli zależy nam na tym, aby nie tylko smakował, ale dodatkowo również prezentował się znakomicie. Słodka papryka nada mu bowiem wyrazistego koloru.

Wśród mniej popularnych przypraw, jakie warto dodać do bigosu, możemy wskazać też ziarno jałowca, którego smak idealnie komponuje się z mięsem, albo majeranek – idealnie podkreśli on smak kapusty. Warto mieć na uwadze, że na rynku znajdziemy także specjalnie przygotowane przyprawy do bigosu – to mieszanka przypraw idealnie współgrających z kapustą oraz mięsem.

Co jeszcze dodajemy do bigosu?

Wymienione przyprawy to nie wszystko, co dodajemy do bigosu, aby podkreślić jego niezwykły smak. Świąteczny bigos nie może obyć się bez suszonych śliwek, które dodadzą mu nieco słodszego posmaku. Jeżeli preferujemy takie smaki, to dobrym dodatkiem (popularnym w okresie świąt) będą dodatkowo też rodzynki, które – jak widać – pasują nie tylko do ciasta. Aby przełamać smak kiszonej kapusty, do bigosu można też dosypać odrobinę cukru.

Smak i kolor dania możemy wzmocnić też koncentratem pomidorowym, natomiast czerwone wino nada niezwykle wytrawnego smaku.

Jak przygotować idealny bigos?

Przygotowanie bigosu wymaga sporo czasu i uwagi, dlatego wiele osób dokłada wszelkich starań, aby danie smakowała naprawdę wyjątkowo. Trzeba zaznaczyć, że to nie tylko popularna w naszym kraju potrawa, ale dla wielu także część kultury. Bigos podawany jest na wielu ważnych uroczystościach rodzinnych, dlatego często kojarzy nam się z domową atmosferą i chwilami spędzonymi w gronie najbliższych.

Dla wielu z nas idealny bigos to taki, który został podany dzień lub dwa po jego przygotowaniu. Często mówi się, że odgrzewany kilka razy bigos smakuje właśnie najlepiej. Synonimem idealnego bigosu jest bardzo często bigos staropolski, do którego dodaje się dwa rodzaje kapusty (świeżą oraz kiszoną) oraz różne gatunki mięsa i wędlin. Właśnie taki najczęściej goście na świątecznych stołach. Osoby preferujące ten drugi składnik, często przyrządzają bigos hultajski, bowiem właśnie do niego dodaje się dużą ilość drobno pokrojonego mięsa i wędlinę.

Mimo że bigos to potrawa znana w kuchni polskiej od wieku, to przeszedł on spore metamorfozy, aby dopasować się do zmieniających gustów i smaków. I tak – obok tradycyjnego bigosu staropolskiego – dużą popularnością cieszy się na przykład bigos z cukinii, w którym kapusta zastąpiona została właśnie przez cukinię, albo bigos wegetariański. W tym ostatnim zamiast mięsa dodawana jest wędlina wegetariańska bądź tofu. Bez względu na to, jaki bigos jest naszym ulubionym, jedno pozostaje niezmienne – odpowiednio dobrane przyprawy do bigosu z całą pewnością wzbogacą jego niezwykły smak.

Odkryj smaki z Rolmex / jakość, którą możesz poczuć i posmakować

Odkryj smaki z Rolmex / jakość, którą możesz poczuć i posmakować